MENU

czwartek, 28 grudnia 2017

Cis - niby trujący ... a taki smaczny

Nasiona cisa są czarne, otoczone mięsistą, czerwoną ozdobną osnówką. Osnówka ta jest słodka i jadalna. "Owoce" dojrzewają późnym latem i jesienią. Cała roślina, poza czerwonymi osnówkami, jest trująca (zawiera trujący alkaloid taksynę, zakłócającą pracę serca. Trucizna ta wykorzystywana była już w starożytności do zatruwania strzał). Z tkanek cisa produkuje się leki antynowotworowe. W ogrodach jest stosowany przede wszystkim na strzyżone żywopłoty i do tworzenia rzeźb roślinnych. Ma też ogromne znaczenie ekosystemowe - jego czerwone osnówki stanowią cenny pokarm dla ptaków w okresie jesienno-zimowym.
Więcej na mojej stronie ozdobne.waw.pl


Kwiczoł zajada się słodkimi osnówkami cisa


Szpaki też lubią osnówki cisowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia